Saj vrtec kot dom je...že 80 let

NOVICE Objava dogodkov iz Vrtca Manka Golarja

Z gozdarko Simono in Tadejo po gozdu do Lisjakove struge

0 Komentarji
145
03 jul 2023

V četrtek, 22.6.2023 smo se vzgojiteljice in otroci oddelkov 5-6 let iz enote Kocljeva 2 odpravili na pohod do Lisjakove struge. Takoj po prihodu v gozd nas je pričakala prva ovira – porušeno drevo, ki je predstavljalo zanimiv izziv za otroke. S skupnimi močmi smo premaknili veje ter tako omogočili lažji prehod in nadaljevanje poti do Lisjakove struge. 

Tam sta nas sta nas pričakali gozdarki Simona in Tadeja iz Zavoda za gozdove, krajevne enote Radenci. Gozdarki sta nam pripravili raznovrstne delavnice na temo gozd. Z otroki smo najprej iskali vsiljivce, ki ne sodijo v gozd. Na to smo spoznavali različne živali, ki živijo v gozdu, kakor tudi škodljivce, ki uničujejo gozd kot je lubadar. Otrokom sta pripravili zanimivo nalogo tako, da so si zavezali oči in s tem spodbudili čute kot so sluh, vonj, dotik. Na ta način so ob  držanju za vrv hodili po gozdu ter ga skušali čutiti z vsemi čutili. Marsikdo je slišal in čutil tisto, kar drugače ne čuti, če gleda z očmi. Z zaprtimi očmi smo vohali tudi različne gozdne vonjave in iskali vsiljivca, umetni vonj - parfum. Otroci so prepoznali kar nekaj vonjav, najbolj pa sta jim dišala vonj sivke in bezga.  

Igrali smo se igro »Kdo sem?«. Otrok je imel na hrbtu sliko živali ter ostalim postavljal vprašanja o tem kakšen je (»Ali imam štiri noge?«, »Sem rjave barve?«, »Imam dlako?« ipd.). Otroci so odgovarjali z »Da« ali »Ne«. Otrok ki je imel sliko živali na hrbtu je le-to moral uganiti. Pri igri so se zelo zabavali in nasmejali. Zanimiva igra je bila tudi sestavljanka iz lesenih delov. Ker je les živ material se ob sušenju njegova oblika nekoliko spremenil in s tem nalogo oteži. Vendar so bili otroci tudi tej nalogi kos.

Na koncu smo še prisluhnili drevesu kar s stetoskopom. Gozdarka Simona je povedala, da se ob popolni tišini sliši pretakanje sokov v deblu. Le-to je najbolj slišno spomladi, ko se drevesa prebujajo. Tokrat žal nismo slišali pretakanje sokov, vsekakor pa so otroci bili zelo navdušeni nad pripomočkom za poslušanje dreves. 

Spoznali smo, da nam gozd ponuja veliko več znanja in spoznanja za življenje kot le opazovanje različnih vrst dreves in živali v njem. Otroci so v gozdu veliko bolj umirjeni in zvedavi, kot v zaprtih prostorih. Gozd je bogato senzorično okolje in nudi številne priložnosti za usklajeno delo rok in oči.  

Z dejavnostmi, ki smo jih izvajali v gozdu so otroci razvijali koordinacijo, ravnotežje ter spretnosti, kot so, pozornost, koncentracija, sposobnost umiritve in boljša organiziranost. 

Hvaležni smo za obisk gozdarke Simone in Tadeje in upamo, da bomo še večkrat imeli priložnost sodelovanja z Zavodom za gozdove.

(preostale fotografije najdete v fotogaleriji enote Kocljeva 2)

Zapisali: 

Ivona Kovačič, dipl. vzg.

Tanja Krajnc, dipl. vzg.


0.0
Zadnja posodobitev: -/-
gozdarka Lisjakova struga Zavod za gozdove

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..Ankete

coffe

Hvala za sodelovanje...

Preberi si več

Kotiček za starše

Za starše

Starši sodelujejo v delavnicah...

Preberi si več

Dogaja se

IMG_4849 (Small)

Adventne delavnice...

      
Preberi si več