Saj vrtec kot dom je...že 80 let

NOVICE Objava dogodkov iz Vrtca Manka Golarja

Srečanje članov projekta Hob's Adventure Erazmus+ v Estoniji

0 Komentarji
224
21 feb 2020

Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona sodeluje v mednarodnem projektu Hob's Adventure, v katerem sodelujejo štiri države – Slovenija, Estonija, Latvija in Islandija. Med 10. in 15. februarjem 2020 je potekalo srečanje članov projekta v Estoniji, ki sva se ga udeležili tudi dve strokovni delavki iz vrtca. Projekt deluje v okviru Eko šole pod značilno zeleno zastavo, katere lastnik je tudi naš vrtec. 

V Estoniji smo si ogledali vrtce in šole, »hobi« šolo za trajnostni razvoj, pregledovali in dopolnjevali smo priročnik, ki bo nastal v sklopu tega projekta. V Estoniji ljudje živijo z naravo, imajo veliko gozdov, zato se otroci že od malih nog učijo delati z orodjem, skrbijo za živali, skratka sobivajo z naravo. Veliko dejavnosti poteka na prostem, na igrišču, sredi grmičevja, na obali in v gozdu. Obiskali smo vrtec, v katerem imajo živali, koze in zajce, za katere skrbijo otroci. Ko smo prišli tja, so ravno pripravljali hrano zanje. Rezali so korenje in zelje, nato pa smo se vsi skupaj odpravili na dvorišče vrtca, kjer smo živali nahranili. Po tem smo se odpravili na sprehod skozi gozd do obale. Otroci so imeli s sabo lopatke in stare plastenke. Tam so prelivali vodo, zbirali kamenčke, se družili in raziskovali okolje. Obiskali smo še en vrtec, v katerem nimajo kupljenih plastičnih igrač, razen nekaj kock. Otroci se igrajo z dotrajanimi lonci, odpadno embalažo in z elektronskimi napravami, največ časa pa preživijo na igrišču. V svoj vsakdan vključujejo elektronske naprave, največ tablične računalnike, saj so mnenja, da jih otroci tako ali tako uporabljajo, a jih naj raje uporabljajo za igre, s katerimi se učijo. Zato imajo v jedilnici in po igralnicah nalepljene QR kode, za katerimi se skrivajo razne naloge. V eni izmed igralnic so se pogovarjali o državah sveta in na steni je bila QR koda. Koda nas je vodila do igre spomin z zastavami držav. A ne uporabljajo samo tabličnih računalnikov, ampak tudi razne robote, s katerimi otroci manipulirajo na različne načine, igra z njimi je prevzela tudi nas. Najbolj nas je presenetilo, da imajo otroci elektronske naprave ves čas na voljo, a nismo videli nobenega otroka, ki bi jo v času našega obiska uporabljal. Vsi so bili na igrišču, se igrali, družili, se pogovarjali in se igrali razne igre. Obiskali smo šolo, v kateri je zaposlen učitelj iz Slovenije. Povedal nam je, da so uvedli obvezen odmor zunaj, ki traja 45 minut. V lanskem letu so bili zunaj vsak dan, razen enega, ko je po pokrajini divjal vihar. Povedal nam je o ugodnih vplivih na otroke in na učitelje, ki jih povzroča gibanje na prostem. Pri njih velja kot pribito, da ni neprimernega vremena za gibanje na prostem, so le neprimerna oblačila. Zato smo v vrtcih in v šolah videli prostore, ki so namenjene sušenju in shranjevanju oblačil in obutve. 

                                                                                                                                                                                                                                    Nuša Mencigar Matiš

0.0
Zadnja posodobitev: petek 21 februar 2020 14:02
Sorodne Novice: POMURSKO SREČANJE PLESNIH SKUPIN: » MIGAM – GIBALNICA 2019« DRŽAVNO SREČANJE LUTKOVNIH SKUPIN SLOVENIJE 2017 Medgeneracijsko srečanje v okviru interesne dejavnosti "Mali naravoslovec" Srečanje s starši - ustvarjanje v naravi Otroška folklora se je uvrstila na regijsko srečanje Zimsko srečanje s starši v oddelkih 1. starostnega obdobja Srečanje z našimi upokojenci Pomladno družinsko srečanje JESENSKO SREČANJE S STARŠI v oddelkih 1. starostnega obdobja enote K2 Pričetek projekta Punčka iz cunj
Estonija mednarodni projekt Hob's Adventure

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..Ankete

coffe

Hvala za sodelovanje...

Preberi si več

Kotiček za starše

Za starše

Starši sodelujejo v delavnicah...

Preberi si več

Dogaja se

IMG_4849 (Small)

Adventne delavnice...

      
Preberi si več