Saj vrtec kot dom je...že 80 let

NOVICE Objava dogodkov iz Vrtca Manka Golarja

​POSKOČNO V MEHURČKIH

0 Komentarji
205
04 apr 2022

Področje gibanja kot prednostno področje v našem vrtcu celovito prispeva ne le k zavedanju pomena gibanja vseh deležnikov, ampak tudi aktivnejšemu in vsakodnevnemu poudarku na zagotavljanju vsebinske pestrosti načrtovanja na tem področju. Torej lahko govorimo o stalnici, ki prerašča v vrednoto. Pri tem nam je v veliko oporo FIT metodologija (tedenske vadbene ure, gibalne minute, FIT aktivne metode, FIT gibalne igre, aktivni sprehodi, FIT plesi, ...).

V 1. starostnem obdobju k boljši motiviranosti otrok in intenzivnosti gibanja doprinesejo prostorsko domišljeni poligoni in raznoliki materiali, bodisi za premagovanje ovir ali prenašanje predmetov, bodisi za vlečenje, potiskanje, plezanje, plazenje, idr. Motivacijo vzdržujemo s postopnim dodajanjem izzivov. Kot zelo dobra motivacija so se izkazali tudi glasba, svetlobni efekti in drugo okolje. Sicer pa je otroku lahko vse, kar pritegne njegovo pozornost spodbuda h gibanju, saj je to njegova naravna potreba. Ves svet okoli sebe, poleg čutil, spoznava preko gibanja. Ker se otrok uči preko opazovanja in nato posnemanja, je metoda demonstracije pri vadbenih urah ključna. 

Pred obdobjem ukrepov za zajezitev širjenja virusa smo k pestrosti aktivnosti doprinesli z dobrim timskim sodelovanjem pri vrtiljakih dejavnosti (več dejavnosti v več igralnicah in drugih prostorih vrtca, kjer otroci prehajajo od ene do druge). Da bi ohranili dobro prakso smo poiskali nove načine, kako ohraniti pestrost, zato prehajamo med prostori v mehurčkih (oddelkih) in ob tem poskrbimo za upoštevanje uredb in priporočil NIJZ – ja. Z dogovarjanjem in medsebojnim dopolnjevanjem ohranjamo dober timski duh in razvijamo rdečo nit teme tega šolskega leta.

Gibalne dejavnosti kot podpora realizaciji ciljev z vidika razvijanja gibalnih spretnosti in sposobnosti, kot razvijanje zaupanja v lastne telesne sposobnosti, nadgrajevanje igre z drugih področij, socializacija, ali kot preprosto uživanje in zabava, so se izkazale po mesecih zaprtja kot toliko bolj nujne vsebine. 

Vabimo vas k ogledu nekaj poskočnih utrinkov oddelkov 1. starostnega obdobja v naslednji povezavi:POSKOČNI MEHURČKI

Zapisala: Tadeja Štuhec, dipl. vzg.


0.0
Zadnja posodobitev: -/-
gibalne dejavnosti poskočni mehurčki prvo starostno obdobje

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..Ankete

coffe

Hvala za sodelovanje...

Preberi si več

Kotiček za starše

Za starše

Starši sodelujejo v delavnicah...

Preberi si več

Dogaja se

IMG_4849 (Small)

Adventne delavnice...

      
Preberi si več