Saj vrtec kot dom je...že 80 let

NOVICE Objava dogodkov iz Vrtca Manka Golarja

​PLESNA SKUPINA VRTCA NA REGIJSKEM SREČANJU OTROŠKIH PLESNIH SKUPIN – PLESNE VIZIJE 2023

0 Komentarji
149
19 maj 2023

V okviru obogatitvene dejavnosti »ustvarjalni gib« smo v tem šolskem letu kreirali plesno miniaturo z naslovom »Rojstvo apokalipse«, s katero smo se uvrstili na regijsko srečanje otroških plesnih skupin. Plesne vizije, ki so bile 16. 5. 2023, v Gledališču Park v Murski Soboti, so navdušile tako plesalce kot gledalce. Z uvidom v plesno kreativnost širšega območja oz. regije smo bogatili svoje izkušnje, domišljijo in obenem uživali v doživetju na velikem odru, ki smo ga sprejeli kot nagrado našemu ustvarjalnemu procesu.

Gib kot izrazno sredstvo v predšolskem obdobju ima velik potencial. S primernimi metodami in oblikami dela pri otrocih razvijamo samostojnost, orientacijo v prostoru, posluh za prehode v glasbi, ritem, timsko delo, pozitivno klimo v skupini, motivacijo, ustvarjalnost, umetniško predstavljivost, gibljivost, pozornost in še marsikaj. Otroci so ples doživljali iz različnih zornih kotov in v različnih vlogah, tako da kasneje tudi menjave otrok niso vplivale na koreografijo. Ob prvih urah »ustvarjalnega giba«  navadno otroci še ne razumejo svoje vloge oz. svojih odprtih možnosti pri kreiranju plesne miniature. Velikokrat čakajo, da jim posredujemo gibalne motive, oni pa bi jih posnemali. Z različnimi igrami vživljanja in ponazarjanja se njihov domišljijski svet odpre. Noben gib ni narobe, a težimo k organiziranosti gibov. Ko otroci ozavestijo, da je na določenem mestu ob določenem času na odru spontanost na nek način dovoljena, dajo vse od sebe in začnejo uživati. Zato se plesna miniatura vsakič izteče nekoliko drugače.

Ples je nosil zgodbo štirih elementov (ogenj, voda, zemlja in zrak), ki so merili svoje moči, dokler jih niso zmotili ljudje, kateri jih zaradi osredotočenosti v svoje telefone niti opazili niso. Kmalu štirje elementi ugotovijo, da ti ljudje bolj potrebujejo njihovo moč, kot oni sami. Ples govori o moči narave in vračanju človeka k njej. V naglici in vsej bliskajoči se tehnologiji bomo kmalu pozabili, da smo vendarle del narave tudi sami.

Otroci so plesu dali tudi svoje ime: »divji ples«. Tudi v tem najdemo podobno sporočilo.

Vljudno vabljeni na ogled plesa Rojstvo apokalipse, ki bo na cicibanovem dnevu, v soboto, 3. 6. 2023.

Mentorica: Tadeja Štuhec

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: ​TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023 ​JESENSKO DRUŽENJE S STARŠI IZ VRTCA MANKA GOLARJA GORNJA RADGONA, ENOTA ČREŠNJEVCI ​TRADICIONALNO KOLESARJENJE OTROK, STARŠEV IN ZAPOSLENIH VRTCA ​TETKA JESEN JE PRIŠLA V ENOTO VRTCA ČREŠNJEVCI ​Sodelovanje vrtca s sejmom AGRA ​»Akcijo Deželak Junak podpiramo tudi zaposleni Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona.« LIKOVNE IGRARIJE 2023 ​OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA NA OCENJEVANJU DOSEGLA REGIJSKI NIVO ZLATO PRIZNANJE ALTERMED 2023 ​DAN ZEMLJE 2023
Obogatitvena dejavnost regijsko tekmovanje ustvarjalni gib

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..Ankete

coffe

Hvala za sodelovanje...

Preberi si več

Kotiček za starše

Za starše

Starši sodelujejo v delavnicah...

Preberi si več

Dogaja se

IMG_4849 (Small)

Adventne delavnice...

      
Preberi si več