Saj vrtec kot dom je...že 80 let

NOVICE Objava dogodkov iz Vrtca Manka Golarja

Otroci enote Črešnjevci na državnem srečanju otroških plesnih skupin

0 Komentarji
276
07 okt 2019

ZLATO PRIZNANJE PLESNE SKUPINE VRTCA MANKA GOLARJA GORNJA RADGONA, ENOTE ČREŠNJEVCI

Otroci plesne skupine Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, enote Črešnjevci,  so se odlično ujeli v ustvarjalnem gibu med seboj ter z mentoricama Tadejo Štuhec in Mihaelo Plemenič. Energično, motivirano in poglobljeno so ustvarili koreografijo plesne miniature Energijska rapsodija, s katero so se uvrstili na 16. PIKA MIGA festival v Velenju (festival na državnem nivoju), ki je potekal 5. in 6. 10. 2019. Uvrstitev na državno raven je skupini prinesla zlato priznanje. Med uvrščenimi skupinami sta bila v celotnem slovenskem plesnem prostoru zgolj dva vrtca med večinoma profesionalnimi koreografi ter plesnimi šolami, zato smo na ta uspeh še toliko bolj ponosni. Ne samo med vrtci, tudi kot plesna skupina so otroci edini zastopali pomursko regijo.

Plesalo je štirinajst otrok starih od 4 -6 let: Tjaša Arcet Bračič, Jakob Klančnik, Max Pučko, Anej Balažek, Eva Ščap Slekovec, Nejc Kralj, Svit Škrobar, Lan Štuhec, Nina Peterka, Bine Kostrevc, Urban Kaučič, Tjan Bratuša, Nina Šadl in Lina Osojnik. Otroke so v »pikasto migasto« mesto spremljali tudi starši. V spominu jim bodo ostale dogodivščine s Pika Nogavičko in gusarjem Bertom.

V okviru obogatitvene dejavnosti ustvarjalni gib, ki je namenjana otrokom starim od 4 – 6 let in poteka enkrat tedensko v enoti Črešnjevci, otroci izvajajo sprošena in izvirna gibalna zaporedja na določen vsebinski ali gibalni motiv z glasbo ali brez. Z najboljših idej mentorica sestavi koreografijo, ki je podkrepljena z zgodbo in zanimivimi rekviziti, da otroci ohranjajo in usmerjajo pozornost v samo izvedbo plesne koreografije. Velik poudarek se nameni prehodom v glasbi, tako da se otroci na podlagi glasbe in v prostoru ves čas plesa samostojno orientirajo. Na te načine dosežejo obvladovanje prostora, koreografskih postavitev, sproščen in v glasbenih prehodih natančen gib ter vsebinsko in tehnično dodelano koreografijo.

Energijska rapsodija je plesna miniatura, ki predstavlja pretok energije. Električni prevodniki najdejo vir energije (električna napeljava - elastika), na kateri se napajajo z energijo. Vso energijo procesirajo iz kroga v središče ter nazaj v svoj energijski izvor (stopnjevanje napetosti), ki po porabi viška energije mreži energijo med ostale prevodnike (električne naprave). Te se po porabi svojega viška povežejo in uskladijo delovanje v energijsko ravnovesje, nakar po stanju neprestane napetosti sledi padec energije (mrk). Vso moč združijo v zadnje dejanje, abstraktno umetnino Energijsko rapsodijo, ki jih popolnima iztroši. 

Pri plesni miniaturi Energijska rapsodija so otroci na trupu nosili elastiko, ki je bila v delih koreografije uporabljena pri plesu. Večjo elastiko so uporabili kot električno žico, ki jih je »stresla«. Najbolj zanimivo motivacijsko sredstvo so bili vžigalni kabli, ki so dodatno podkrepili »naelektrenost« in napetost na odru. Ritem v koreografiji je ohranjala elektronska glasba (Astrix & Avalon, Moonshine) in efekti zvoka potovanja elektrike, zato so tudi otroci plesno miniaturo na kratko imenovali »elektrika«. 

Z eno koreografijo oz. procesom, kako smo prišli do nje so otroci razvijali široko paleto spretnosti in sposobnosti na različnih področjih (gibanje, umetnost – ples in glasba ter naravoslovje – fizika), pri čemer izpostavljamo predvsem umetniško predstavljivost, koordinacijo oz. skladnost gibanja, pridobivanje zaupanja v svoje telo ter spoznavanje izraznega plesa kot umetniške zvrsti.

Zapisala: Tadeja Štuhec, dipl. vzg. In mentorica plesni skupini

Videoposnetek plesnega nastopa otrok si lahko ogledate s klikom na spodnji gumb za predvajanje.

0.0
Zadnja posodobitev: sreda 09 oktober 2019 13:10
Sorodne Novice: ​SLOVENSKI PRAZNIK KULTURE V SKUPINI 5–6 LET Tetka jesen na obisku v enoti Črešnjevci Cekinček na Lutkovnem odru – območnem srečanju lutkovnih skupin Obvestilo - zaprte bodo vse enote Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona Tradicionalni zajtrk v enoti Črešnjevci FIT KOLESARJENJE – OTROCI, STARŠI IN ZAPOSLENI VRTCA KOLESARIMO SKUPAJ POLETJE V ODDELKIH PRVEGA STAROSTNEGA OBDOBJA ENOTE KOCLJEVA 2 POMURSKO SREČANJE PLESNIH SKUPIN: » MIGAM – GIBALNICA 2019« NA OBMOČNI REVIJI NASTOPILI DVE FOLKLORNI SKUPINI NAŠEGA VRTCA UDELEŽBA NA POMURSKEM SREČANJU PLESNIH SKUPIN » MIGAM – GIBALNICA 2018«
državno srečanje ple

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..Ankete

coffe

Hvala za sodelovanje...

Preberi si več

Kotiček za starše

Za starše

Starši sodelujejo v delavnicah...

Preberi si več

Dogaja se

IMG_4849 (Small)

Adventne delavnice...

      
Preberi si več