Saj vrtec kot dom je...že 80 let

NOVICE Objava dogodkov iz Vrtca Manka Golarja

​OBISKALE SO NAS STROKOVNE DELAVKE IZ BOLGARIJE

0 Komentarji
82
05 okt 2023

V prejšnjem tednu smo v našem vrtcu gostili prav posebne gostje iz vrtca iz Bolgarije. Obiskale so nas v sklopu projekta Job Shadowing (Ermasmus+). Druženje je potekalo dva dni. V tem času smo jim predstavili delo v našem vrtcu in naše mesto Gornja Radgona.

Prvi dan smo jih sprejeli z nastopom otrok. Predstavili so se s folklorno točko, ki predstavlja tudi tradicijo naše države. Otroci pa so se predstavili tudi z modernejšo plesno točko. Na koncu pa je sledil še nastop Drums alive skupine, kjer otroci spremljajo glasbo z bobnanjem na velike žoge. Gostje so bile nad vsemi točkami vidno navdušene. Na koncu pa so se tudi same preizkusile v bobnanju na žoge. Nato smo se odpravili v enoto Črešnjevci, kjer so lahko videle kako pri nas načrtujemo gibalne dejavnosti. Tam nas je pričakalo razigrano vzdušje in veliko akcije. Gostje so se z veseljem tudi pridružile otrokom. Po kosilu pa so sledile predstavitve projektov in vsebin (Na-ma poti, Turizem in vrtec, Zdravstvena vzgoja in Medgeneracijsko sodelovanje). 

Popoldne pa smo se odpravili na sprehod po našem mestu. Tako so videle park, Dom starejših občanov, Športno rekreacijski center, … Sprehod smo zaključile v muzeju Špital, kjer jih je vodička popeljala skozi zgodovino našega mesta.

Drugi dan smo začeli s tradicionalno trgatvijo. Gostje so se pridružile otrokom in pomagale pri pobiranju grozdja. Trgatvi pa se vsako leto pridružijo tudi gostje iz Doma starejših občanov. Med tem nas je presenetila še naša vrtčevska »Grupa Nemren te poslüjšate«. Ob igranju na razne instrumente in prepevanju pesmi so zaplesali tudi otroci. Na igrišču pa so potekale tudi razne igre in tekmovanje s koruzo, bučami, … Na koncu pa je sledila še pogostitev v učilnici na prostem. V krušni peči so sodelavke spekle »postružnjačo«. Poleg tega pa so se gostje imeli možnost okrepčati še z mesnim namazom in posladkali s tradicionalno orehovo potico.

Potem so tudi danes sledile predstavitve projektov in vsebin (Neon, Promocija zdravja, Svetovalna služba in Sodelovanje s starši). Na koncu smo si z gostjami izmenjale izkušnje iz našega in njihovega vrtca ter pri tem izvedele marsikaj zanimivega.

Ta dan smo popoldne obiskali županjo. Tam smo izmenjali informacije o šolskih sistemih obeh držav, s poudarkom na kurikulu in praksi predšolske vzgoje. Za tem je sledil ogled še nekaterih značilnosti in objektov našega kraja (Radgonska klet, grad…) ter obisk zaključili z neformalnim druženjem. 

V dveh dneh druženja smo izvedeli marsikaj novega in si izmenjali veliko zanimivih idej in primerov dobrih praks. Prav tako smo se dogovorili, da bomo skušali naše sodelovanje ponoviti morda v okviru katerega od Erasmus+ projektov.

Veseli smo, da smo lahko izmenjevali pedagoško prakso s kolegi iz Bolgarije ter ponosni na sodelovanje vseh deležnikov v našem okolju, kar smo predstavili kot primer dobre prakse sodelovanja vrtca z lokalnim okoljem.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo.

Zapisala:

Maša Kaučič, dipl. vzg.

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: ​STROKOVNE DELAVKE NAŠEGA VRTCA PREJELE PRIZNANJA DRUŠTVA PEDAGOGOV DR. ANTONA TRSTENJAKA
Bolgarija Job Shadowing

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..Ankete

coffe

Hvala za sodelovanje...

Preberi si več

Kotiček za starše

Za starše

Starši sodelujejo v delavnicah...

Preberi si več

Dogaja se

IMG_4849 (Small)

Adventne delavnice...

      
Preberi si več