Saj vrtec kot dom je...že 80 let

NOVICE Objava dogodkov iz Vrtca Manka Golarja

Druženje z dedki in babicami nas bogati

0 Komentarji
1323
15 dec 2015

DRUŽENJE Z DEDKI IN BABICAMI

Otroci so velikokrat čustveno prizadeti na račun svojih staršev: ker so do njih prezahtevni, pretrdi, nepopustljivi, krivični, jih ne razumejo, ne ugodijo njihovim željam, jih kaznujejo… To je pravzaprav nujnost, temu se ne da izogniti! Dokaz za to trditev so razvajeno otroci: njihovi starši se neznansko trudijo, da bi otrokom v vsem ustregli, ugodili – razvajenci pa so pravzaprav kronično nezadovoljni, jezni na svoje starše… Stari starši lahko tu igrajo pomembno vlogo nekakega blažilca te čustvene prizadetosti. Če bo otrok ob taki svoji čustveni prizadetosti pri starih starših naletel na razumevanje, sočutje – obenem pa stari starši ne bodo obsojali »hudobnih staršev«, ampak jih bodo razumeli in poskušali to razumevanje prenesti na vnuka, se bo vnukova čustvena stiska zmanjšala, staršem bo hitreje »odpustil«. Verjetnost, da bo iz dogodka oblikoval koristno izkušnjo, je veliko večja (Žorž 2006).
V našem vrtcu, vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, Enota Negova, je v mesecu decembru zelo veselo, posebno še takrat, ko v goste povabimo dedke in babice. Takšna prireditev poteka vsako leto ob tem času. Za otroke je to prev gotovo poseben praznik in prav posebno doživetje. Strokovne delavke se zavedamo, kako pomembni so za otroke tisti trenutki, ki jih z nami preživijo njihovi najbližji – dedki in babice.
Na prihod dedkov in babic se pripravljamo cel mesec. Iz odpadnega materiala izdelujemo okraske za okrasitev telovadnice, kjer bo potekala prireditev in okraske za okrasitev novoletne smrečice. Ker želimo presenetiti naše goste, spečemo kekse, ki jih otroci oblikujejo sami. Tudi nastop otrok je zelo pomemben, zato se nanj prav posebej pripravimo. Na dan prireditve pridejo otroci v vrtec praznično oblečeni. Deklice so največkrat v prelepih krilcih, na glavi vsakega fanta pa je prelepa frizura. Otroci komaj čakajo, da se prireditev prične. Kmalu prižgemo svečke,  zaigra glasba, in nastopi čas, da pozdravimo dedke in babice.
Prireditev smo pripravili otroci dveh oddelkov drugega starostnega obdobja. Otroci so peli, plesali in deklamirali najrazličnejša besedila iz katerih se da razbrati, da so babice in dedki res njihovi zavezniki v dobrem in slabem. Otroci so gostom podarili tudi darilca – ledene rože v prekrasnih vazicah, katere so sami izdelali.
Gabi Čačinovič Vogrinčič piše v članku Bogat je, kdor ima babico… »Dedek in babica širita mrežo dobrih ljudi v otrokovem svetu, od njih se uči nekaj drugega, novega. Povežeta ga s preteklostjo družine z vedenjem in pripovedovanjem o tem, kako je bilo, ko sta bila oče in mama majhna, deček in deklica«.  Druženje  z dedki in babicami utrjuje vez med vrtcem in otrokovo družino, ki je pomemben element Kurikuluma, zato jo želimo obdržati še naprej.

Irena Domanjko Seršen, dipl. vzg.

0.0
Zadnja posodobitev: ponedeljek 13 februar 2017 15:04
Sorodne Novice: PREDSTAVITEV OBOGATITVENE DEJAVNOSTI "IGRAM SE Z LUTKO" Jesensko druženje ob peki kostanjev Pomladno druženje otrok in staršev
babice dedki deklamacije ples

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..Ankete

coffe

Hvala za sodelovanje...

Preberi si več

Kotiček za starše

Za starše

Starši sodelujejo v delavnicah...

Preberi si več

Dogaja se

IMG_4849 (Small)

Adventne delavnice...

      
Preberi si več